Zo kan het ook...

Elke kraamweek is weer anders. Kraamverzorgende Ilse vertelt in deze blog over een gezin die stamcelbloed uit de navelstreng heeft laten opvangen. Maar natuurlijk gebeurde er meer in deze bijzondere week…

Het was weer zover: ‘s morgens werd ik gebeld door de planningsafdeling. Er is een nieuw gezin voor mij! Een collega hielp bij de bevalling, maar na afloop moest de kraamvrouw richting het ziekenhuis om gehecht te worden. Na een paar uur mocht het gezin naar huis, waar ze nog even een uurtje kunnen slapen.

Stamcelbloed

Het gezin heeft stamcelbloed uit de navelstreng op laten vangen. Dit wordt opgehaald door een koerier en wordt opgeslagen in een bloedbank. Nu vraag jij je vast af: wat wordt met dit bloed gedaan? Dat zal ik je vertellen. In navelstrengbloed zitten bloedvormende stamcellen. Deze stamcellen kunnen gebruikt worden voor stamceltransplantaties, bijvoorbeeld bij mensen met leukemie.

Wensen van het gezin

Het kleine meisje doet het goed. Ze heeft zelfs al een paar keer uit mama’s borst gedronken. Vanzelfsprekend bespreken we met elkaar de eventuele wensen van het gezin. Zo willen ze nog niet dat dat het dochtertje al meteen gebadderd wordt. Na een paar dagen is dit immers vroeg genoeg. Daarnaast willen ze graag leren hoe het meisje gedoucht wordt.

Verder gebruikt het gezin liever katoenen doekjes met water in plaats van billendoekjes. In billendoekjes zitten namelijk stoffen die niet altijd huidvriendelijk zijn. Ze smeren hun kindje ten slotte in met kokosolie. We hebben hierdoor wat extra was, maar dat neemt het gezin voor lief.

Praktische zaken

Hoe je het ook wendt of keert, een kraamweek bestaat uit een boel praktische zaken. Deze moeten natuurlijk allemaal geregeld worden. Daar hoort onder andere de geboorteaangifte bij de gemeente bij. De vader maakt dan ook meteen een afspraak bij de gemeente.

De borstvoeding loopt als een trein, maar tijdens de stuwing heeft het kleine meisje moeite met aanhappen. De borst zit namelijk erg vol. In overleg met de verloskundige kolven we daarom eerst even wat af. Zo halen we de grootste druk eraf. Een tijdelijke oplossing om de stuwing te verhelpen, is het gebruiken van een tepelhoedje. Dit werkt! De baby gaat groeien in stijgende lijn. Naarmate de borsten weer zachter worden, hapt het kleintje alweer een stuk beter.

Elke dag sterker

Mama voelt zich met de dag sterker en beide ouders leren per dag hun kindje meer kennen. Zo herkennen ze al snel bepaalde huiltjes en weten ze wanneer een boertje dwars zit. Grappig is dat eigenlijk, dat kleintjes nog niet praten maar het wel “regelen”. Langzaamaan worden ook de nachten alweer iets langer en laat het kleine meisje papa en mama wel 3 of 4 uur slapen.

Zo herkennen de ouders al snel bepaalde huiltjes en weten ze wanneer een boertje dwars zit. Grappig is dat eigenlijk, dat kleintjes nog niet praten maar het wel “regelen”.

Op de laatste dag gaat het jonge gezin heerlijk even een klein rondje om. Klein, want heen kun je en terug moet je, en een kraamvrouw heeft bij een klein stukje al het idee dat ze een marathon gelopen heeft…

Na 8 dagen zit de zorg er weer op. Mama en papa volgen hun gevoel en gaan het redden met hun mooie meisje!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.