NL

Blog: Wat doet een lactatiekundige eigenlijk?

Borstvoeding geven is heel mooi, maar gaat soms niet vanzelf. Zowel jij als moeder en je kindje moeten het een beetje onder de knie krijgen. Als lactatiekundige help ik daarbij. Maar, wat doet een lactatiekundige eigenlijk de hele dag? Ik geef je een kijkje achter de schermen.

27 januari 2017

Snel advies

08:30 uur - Ik heb telefonisch contact met een kraamverzorgende die vragen heeft over de borstvoeding van haar kraamvrouw. We spreken af dat ik direct langskom voor advies over de borstvoeding. Ik ken de kraamvrouw, want ik heb haar gisteren telefonisch gesproken. De kraamverzorgende is blij dat ik zo snel kom voor een consult. Weten wat er allemaal komt kijken bij borstvoeding?

Borstvoedingsadvies

Een consult loopt altijd een beetje anders maar in grote delen bespreken we het volgende:

  1. We beginnen met een kennismaking met het gezin en volgt het afnemen van de anamnese, het bespreken van de wensen van de ouders en hun verwachtingen op het gebied van de borstvoeding.
  2. Dan gaan we kennismaken met de kleine. Ik kijk naar de mondmotoriek van de baby. Welke reflexen laat hij/zij zien? Is de baby gespannen of ontspannen? Maakt de baby contact?
  3. Ik vraag de moeder welke klachten ze heeft of had. Is er sprake van pijn? Hoe voelt de pijn? Waar is de pijn? Ook bespreken we het verloop van de zwangerschap en de bevalling.
  4. Dan is er een observatie van een voeding. Hoe gaat het? Wat kan beter? Wat kunnen we veranderen?
  5. Aan het eind van het consult (dat ongeveer 1 tot 1,5 uur duurt), bespreken we (het liefst ook met de kraamverzorgende en de verloskundige) mijn adviezen. Ik maak daar ook een verslag van zodat iedereen weet wat er is afgesproken en de ouders nog wat achtergrondinformatie kunnen teruglezen. Wil je meer informatie over het geven van borstvoeding?

Evaluatie

10:30 uur - Ik ga even langs kantoor om gezinnen te bellen waar ik eerder deze week op huisbezoek ben geweest. Vervolgens maak ik een verslag van het bezoek van vanochtend. Inmiddels komen er nog 2 verzoeken binnen voor een huisbezoek. Ik bel mijn collega lactatiekundigen om te bespreken wie vandaag nog langs kan gaan.

12:00 uur - Even een broodje en hup door naar Nunspeet voor het tweede huisbezoek van vandaag. Vanochtend had ik deze kraamvrouw al even gesproken aan de telefoon. De tips van vanmorgen hebben bij de vorige voeding al goed geholpen, ook deze voeding nog even wat extra aandachtspuntjes toegelicht en laat een moeder en baby vol vertrouwen weer achter. Bel in de auto nog even met de verloskundige van het gezin om te vertellen welke adviezen ik heb gegeven, zo kunnen we de zorg samen goed afstemmen.

Ik laat een moeder en baby vol vertrouwen achter.“ Erna Schuiteman lactatiekundige IBCLC

14:30 uur - Ik kom thuis en verwerk de administratie. Ook bereid ik de komende scholingen voor, die we aan de kraamverzorgenden gaan geven. Want, net als wij, is het belangrijk dat ook zij op de hoogte zijn van de laatste kennis. En dan is het alweer tijd om de werkdag af te sluiten, morgen weer een dag waar ik me kan gaan inzetten voor moeders en hun pasgeboren kinderen.

Mochten jullie na het lezen van dit stukje ook extra ondersteuning of advies nodig hebben bij de voeding van je kindje overleg met je kraamverzorgende en verloskundige of mail naar borstvoeding@dekraamvogel.nl Lees hier van A tot Z alles over borstvoeding.

Voor iedereen een fijne kraamweek gewenst.

Groetjes, Erna Schuiteman lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant)