NL

Blog: Vele wegen leiden naar Rome

Kraamverzorgende Ilse kraamde bij een gezin in – hoe toevallig – haar eigen wijk. Na wat opstartproblemen en wikken en wegen besluit het gezin dat ze overstappen op kunstvoeding. In deze blog vertelt Ilse hoe dat verliep.

1 april 2018

Het is half drie in de nacht. Ik word wakker van mijn telefoon die over gaat. Er is een bevalling in het ziekenhuis! Het gezin is poliklinisch. Dat betekent dat het de eigen keuze van het gezin is om te bevallen in het ziekenhuis. De eigen verloskundige is hier ook bij aanwezig.

De bevalling

In het ziekenhuis Geboortezorg West-Friesland assisteer ik als kraamverzorgende. Wanneer ik de verloskamer binnenkom, heeft de vrouw al last van weeën. Tussen de weeën door stel ik me voor aan het gezin. Naast de verloskundige is er ook nog een verloskundige in opleiding aanwezig. Ze hebben de meeste spullen al klaargelegd. Het wachten is nu op de kleine…

De kraamvrouw kan de weeën goed opvangen. Soms loopt ze even rond. Het wiegen met de heupen of douchen werkt hierbij ontspannend. Na een paar uurtjes komt een jongen ter wereld. Een prachtige bevalling! Wel gaat het iets minder goed met de kraamvrouw; ze gaat richting de OK om gehecht te worden. Zodra dat bekend is, zit mijn taak in het ziekenhuis erop. Ik neem afscheid van het gezin en keer huiswaarts.

Borstvoeding geven

Aan het einde van de middag gaat de telefoon opnieuw. Het gezin mag naar huis! Ze vinden het erg leuk als ik daar de opstart mag doen. Dat doe ik natuurlijk graag. Bovendien heb ik een erg korte reistijd: het gezin woont bij mij in de wijk. Hoe toevallig! Opnieuw krijg ik een warm welkom. Het gezin vindt het erg fijn dat ik weer terug ben. De rest van de week blijf ik voor het gezin zorgen.

Wat moeten we toch doen? Hij blijft huilen!“ Kraamvrouw

De kleine jongen krijgt borstvoeding. Hij heeft er alleen nog niet zo’n zin en zet het regelmatig op een brullen. De eerste twee dagen is hij dan ook niet in zijn hummetje… Het gezin is radeloos. In de nacht doen ze een beroep op de verloskundige. “Wat moeten we toch doen? Hij blijft huilen!” Bovendien zegt de kraamvrouw dat borstvoeding toch niet zo haar ding is; ze voelt zich er niet prettig bij. De verloskundige zegt daarop: “Het is jullie kind. Jij bent de enige die de borstvoeding kan geven. Als kolven voor jou geen oplossing is en je wil de kleine man toch stil krijgen, zit er maar één optie op: kunst/flesvoeding.” Papa wordt op pad gestuurd en haalt diezelfde nacht nog voeding bij de 24-uurs apotheek in het ziekenhuis.

De keuze voor kunstvoeding

De volgende dag vindt de kraamvrouw het erg moeilijk om te vertellen dat ze voor kunstvoeding kiest. Vergeet niet dat elk persoon verschillend is. Soms is dit gewoon de beste oplossing! Nadat de laatste tranen waren gedroogd, ging het herstel van de kraamvrouw weer de goede kant op. Het gaat bergopwaarts met de baby. Hij groeit goed en is erg tevreden. Papa geniet er ook van om zijn zoon een flesje melk te geven.

Soms gaan we links en soms gaan we rechts. Vergeet nooit: er zijn vele wegen die naar Rome leiden!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes, Ilse Zwaan