Een thuisbevalling verloopt niet zoals gepland

Midden in de nacht ondersteunt kraamverzorgende Anja een bevalling. Het gezin bevalt bij voorkeur thuis, maar dat loopt toch iets anders… Waarom? Lees het in Anja’s blog!

Halverwege juli. Om 23:58 word ik door de planning opgebeld. Hoogzwangere Henrieke en Roy staan op het punt om voor het eerst ouders te worden. Ik ga er snel naartoe, het is al serieus: de kleine komt er snel aan!

Een geboorte in het midden van de nacht

Henrieke werkt keihard en de weeën blijven maar komen. Naast Roy helpt verloskundige Sjouwkje van verloskundigenpraktijk Hoogeveen haar ook perfect. Alles staat verder klaar: de kleertjes, kruiken en de doeken. Verder is de kamertemperatuur goed, het bed staat op de goede hoogte en we zorgen voor een schemerlampje en een muziekje op de achtergrond.

We helpen waar we kunnen. Het is de wens van de ouders om de geboorte van hun kleine thuis te laten plaatsvinden. Zo gezegd, zo gedaan. Verloskundige Sjouwkje en ik houden alle tijden goed bij en alles verloopt goed. Wat een heerlijk gevoel, om zo midden in de nacht bij een geboorte te mogen helpen!

Veiligheid van moeder en kind

Helaas duurt dat heerlijke gevoel niet lang. Henrieke heeft het zwaar, maar ze is enorm sterk. Wee na wee; ze zet dapper door. Toch komt er een moment dat we er allemaal over eens zijn dat het plan van de thuisbevalling bijgesteld moet worden. Het is toch beter dat Henrieke naar het ziekenhuis gaat. De veiligheid van moeder en kind is natuurlijk het allerbelangrijkst.

We bellen de ambulance en ook de gynaecoloog van de kraamafdeling van Treant Hoogeveen wordt op de hoogte gesteld. Zo snel mogelijk pakken we alles in en in no-time wordt Henrieke in de ambulance vervoerd. Precies twaalf minuten (!) later komt een gezonde dochter - genaamd Hannah - ter wereld. Het ziekenhuis stond met een heel team klaar voor acute opvang. Wat een fijn gevoel!

Precies twaalf minuten (!) later komt een gezonde dochter - genaamd Hannah - ter wereld. Het ziekenhuis stond met een heel team klaar voor acute opvang. Wat een fijn gevoel!“
kvz-anja-5
Anja
Kraamverzorgende

Tips voor het badderen

Alles gaat goed met moeder en baby. Zo goed zelfs, dat ze in de middag alweer naar huis mogen. Als kraamverzorgende mag ik mee naar huis om de kraamtijd te verzorgen. Wat is het een mooie week. Hannah doet het heel goed; ze drinkt meteen goed aan de borst en de luiers zijn niet aan te slepen.

De trotse ouders kunnen de beide goed voor hun dochtertje zorgen. Ze krijgen tips en uitleg over het badderen. Eén tip van mij gaat over het controleren van de temperatuur van het badwater voordat je de baby erin doet. Zo mag het water niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water controleer je met een badthermometer of met je elleboog. Pas bij dit laatste wel goed op, want ‘lekker warm’ voor jou kan juist te heet zijn voor je baby.

De rest van de kraamweek staat in het teken van het geven van nog meer tips en informatie. Deze noem ik niet alleen; ik schrijf ze ook op in het zorgplan. Zo kan het gezin de tips en adviezen tijdens én na de kraamtijd nog eens teruglezen.

kvz-anja-5

Op de derde dag gaat het wat minder goed met Hannah: ze is wat geler dan normaal. Ik bespreek het met de verloskundige en zij vertelt me dat dit te maken heeft met de onrijpheid van Hannah’s lever. Gelukkig is ze maar een vleugje geel, waardoor ze niet geprikt hoeft te worden. Gelukkig hield de geelheid niet lang aan. Het was niets om ons zorgen over te maken, maar toch fijn dat ik de verloskundige - voor de zekerheid - aan de mouw kon trekken.

De verloskundige komt de rest van de week nog geregeld langs om alle controles en het verloop van het kraambed en de bevalling door te nemen. Op de achtste dag ronden we de zorg af. Dit gezin kan de toekomst samen aan!

Groetjes van kraamverzorgende Anja.

Deel deze pagina