Nederlands leren in een Somalisch gezin

Wat blijft het vak van een kraamverzorgende toch mooi. Je leert anderen iets, maar gaat vaak zelf ook wijzer naar huis. Na een kraamweek in een Turks gezin kwam kraamverzorgende Ilse bij een Somalisch gezin terecht. In haar nieuwste blog vertelt ze hoe deze cultuurrijke week verliep.

Een cultuurrijke kraamweek

Mijn werkweek start weer! Ik mag naar een Somalisch gezin. Ik los een collega af die er vijf dagen, drie uur per dag is geweest. ‘Maar’ drie uurtjes per dag, want langer dan dat wil het gezin liever niet. Ik kom aan bij een kleine eengezinswoning. Het gezin heeft een zoon van twaalf, een dochter van vijf en een zoon van drie jaar. Nu is daar ook nog een klein mannetje bijgekomen!

Het gezin woont vijf jaar in Nederland. De kraamvrouw loopt in een lang gewaad met een hoofddoek door het huis. Ze spreken al wel wat woorden Nederlands, maar ze gaan ook nog naar school om de taal beter te leren. In de drie uur dat ik er ben, doen we samen het badje en de controles (bij zowel de baby als de moeder). Naast het helpen bij de borstvoeding, heeft de kraamvrouw niet veel hulp nodig. Wanneer ik haar vraag of ik nog even een wasje voor haar kan draaien, wijst ze dat dan ook vriendelijk af; ze doet het liever zelf.

Nederlands leren blijft lastig, maar ik verbaas me evengoed hoeveel benamingen de kinderen al wél kennen. Wat een toppers!

Nederlands leren

De kinderen hebben vakantie, dus het is lekker druk in huis. Er is kermis in het dorp, en de twee oudsten gaan met hun vriendjes op pad. Het mannetje van drie jaar hangt erg aan zijn vader. Zodra zijn papa de kamer verlaat, zet hij het op een brullen…

Gedurende de week komt er ook een leraar langs, die de kinderen Nederlandse woorden leert. Wat grappig om te zien én te horen hoe leuk dit in z’n werk gaat! De leraar wijst iets aan, waarop de kinderen moeten zeggen wat het is. Alle lichaamsdelen komen aan bod; zo wordt een knie eerst een teen genoemd en een hemd lijkt net op een jurk. Het blijft lastig, maar ik verbaas me evengoed hoeveel benamingen ze al wél kennen. Wat een toppers!

Door het hielprikje wordt het bloed van de baby onderzocht op negentien (in de toekomst eenendertig) ziektes.
FAM WAART_2015-10-09_024
Ilse
Kraamverzorgende

De hielprik en de gehoortest

Tijdens de kraamweek komt er ook een GGD-medewerker langs voor de gehoortest en de hielprik. Beide vinden altijd plaats in de eerste week na de geboorte. Door het hielprikje wordt het bloed van de baby onderzocht op negentien (in de toekomst eenendertig) ziektes. De gehoortest toont aan of de baby goed genoeg hoort om later te leren praten.

Hoewel het even vervelend is voor de baby, gaat het vlot. Na de laatste info vertrekt de GGD-medewerker weer en even daarna is het voor mij ook tijd om afscheid te nemen. Wat was het een leuke én leerzame week!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse.