Een kraamweek na een mooie bevalling

Het is lekker druk bij De Kraamvogel en het duurt dan ook niet lang voordat Ilse gebeld wordt: er is een nieuwe bevalling. Snel een schoon pak aan, wat eten pakken en Ilse is weer onderweg...

Snelle kennismaking

Eenmaal bij het huis aangekomen, zie ik dat de verloskundige al ter plaatse is. Snel vertelt ze wat over het gezin: het is het eerste kindje van het gezin en de kraamvrouw is al heftige weeën aan het wegpuffen. De aanstaande vader helpt zijn vrouw door tijdens een wee tegendruk te geven in haar rug. Snel maak ik kennis met de toekomstige ouders, waarna ik wat drinken voor ze inschenk. Ondertussen is de verloskundige allerlei spullen aan het klaarleggen; zo zetten we een strijkplank - wat wordt gebruikt als bijzettafel - aan de achterkant van het bed.

Laatste voorbereidingen

Ondertussen zijn we druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de bevalling. Zo leggen we kruiken en kleertjes klaar. Om één kruik gaan een aantal hydrofiele luiers, die later gebruikt worden om de baby warm te houden na de geboorte. Tussen de weeën door luistert de verloskundige regelmatig naar het hartje van de baby. Daarnaast checkt ze meerdere keren hoeveel centimeter ontsluiting de aanstaande moeder heeft.

Van de kraamvrouw hoor ik dat ze eventueel wil bevallen op een baarkruk. Ik zet de kruk alvast klaar en maak deze schoon met alcohol. Ondertussen heeft de kraamvrouw flinke weeën. Het duurt niet lang meer!

pexels-ryutaro-tsukata-5220097

Bevallen op een baarkruk

Niet veel later bereiken we tien centimeter ontsluiting en verplaatsen we naar de baarkruk voor de bevalling. Snel leggen we handdoeken en vuilniszakken onder de baarkruk. De aanstaande vader zit achter haar op een fitnessbal, zodat hij tijdens de weeën in de rug van de aanstaande moeder kan meedrukken. Dit stelt zij zeker op prijs. Aan mij is het de taak om aan de voorkant wat steun (lees: handen) te bieden om in te mogen knijpen. Inmiddels zijn de weeën flink stevig aan de gang. We halen er een spiegel bij, omdat het hoofdje al redelijk te zien is.

Nog geen tien minuten later wordt er een klein mensje verwelkomd tijdens een prachtige bevalling. De huilende baby wordt met warme doeken tegen de borst van haar moeder aangelegd. We zetten de kleine gelijk een mutsje op, zodat er niet te veel warmte verloren gaat. Het is nog even de vraag of het een jongen of meisje is. Mooie verrassing!

Is het een jongen of meisje?

Na enkele minuten zegt de verloskundige: ‘’weten jullie al wat jullie gekregen hebben?’’ Met een beetje hulp bekijken ze hun kleine wonder. Er is een dochter geboren! De verloskundige besluit om de navelstreng helemaal te laten uitkloppen. Hierna wordt de placenta ook zonder moeite geboren. Nadat er een cord ring (een piepklein rubberen ringetje) om de navelstreng heen geschoven wordt, knipt papa de navelstreng van zijn dochter door. Deze cord ring zorgt ervoor dat de navelstreng - voor het knippen - gedicht wordt en dus stopt met bloeden.

Nadat er een cord ring (een piepklein rubberen ringetje) om de navelstreng heen geschoven wordt, knipt papa de navelstreng van zijn dochter door.“
cordring-ingepakt-1
Cord ring

Binnen een uur leggen we de kleine meid voor het eerst aan de borst om te drinken bij mama. Ze is heel wakker; die momenten benutten we dan ook. Voor een goed herstel, heeft de kraamvrouw wat hechtingen nodig. De verloskundige doet dit meteen. Nadat de kleine meid is gewogen, mag ze ook aangekleed worden. Als we hiermee klaar zijn, feliciteren we de ouders met hun prachtige dochter. Tijd voor beschuit met muisjes en bezoek van de opa’s en oma’s!

Rest van de week

De hele week mag ik het gezin verzorgen. Elke dag gaat het weer wat beter met mama, naast de ‘normale’ ups en downs die er in een kraamweek bij horen (weinig slaap, stuwing, vervelende hechtingen enzovoort). Na acht dagen vindt het gezin hun draai; mooi om te zien! Het is tijd voor mij om weer naar huis te gaan.

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse.

Deel deze pagina