NL

Blog: Een kraamweek met een lach en een traan

Kraamverzorgende Ilse ondersteunt voor de tweede keer bij een gezin. Net zoals de vorige keer gaat de borstvoeding niet zo goed. Daarom schakelt het gezin de hulp van een lactatiekundige van De Kraamvogel in. Hoe dat gaat en of het wordt opgelost, lees je in Ilse’s nieuwste blog!

Een bekend gezin

De zomer is begonnen, maar mijn vakantie zit er alweer op. De telefoon rinkelt: een gezin komt thuis uit het ziekenhuis! Het is weer tijd voor een nieuwe kraamweek. Het gezin komt me bekend voor: tweeënhalf jaar geleden ondersteunde ik ze ook na de geboorte van hun eerste kind en nu hebben ze me weer aangevraagd.

Toen en nu

Het gezin heeft er een kleine ‘prins’ bijgekregen. De kraamvrouw is alleen erg moe. Ze heeft een moeizame bevalling achter de rug, onder andere omdat ze al 3 cm ontsluiting had, toen ze erachter kwam dat ze niet in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terechtkon wegens drukte. Daarnaast weet ik nog van de vorige kraamweek, dat de borstvoeding moeizaam liep. Het is dus afwachten hoe het deze keer verloopt.

Met de kleine man gaat het niet heel goed; hij is nogal misselijk. Dit komt doordat de baby vruchtwater met meconium (eerste zwarte poep) heeft binnengekregen. Daarom wil hij nog niet aan de borst. Gelukkig gaat het ‘s middags al iets beter en daarom proberen we of hij wat bij zijn moeder kan drinken. Hij hapt wel aan de borst, maar het voelt niet fijn voor zijn mama. Nadat we goed checken of hij wel goed ligt, blijft het pijnlijk. Wel horen we hem al grote slokken nemen.

Tweeënhalf jaar geleden heeft de moeder uiteindelijk drie maanden aan de borst gevoed, maar dat ging ook gepaard met pijn. Ze wil wel graag borstvoeding geven, maar dan zonder die pijn. In overleg met er besloten om voor nu meer flesvoeding te geven dan borstvoeding.

Andere opties

Met de verloskundige hebben we het over de optie om te gaan kolven. Dit ervaarde de moeder ook als erg pijnlijk, dus ze heeft dit liever niet. Een andere optie is om het met tepelhoedjes te proberen. Deze heeft de kraamvrouw al liggen, dus dit proberen we gelijk op dag drie. Ze merkt dat het iets beter gaat, maar de tepels blijven gevoelig.

Ik stel voor om een lactatiekundige in te schakelen. Een lactatiekunde is geen arts, maar een specialist op het gebied van borstvoeding. Dit vindt het gezin een goed idee. Na overleg met de verloskundige neem ik contact op met een lactatiekundige. Nadat ik haar het verhaal telefonisch heb uitgelegd, vraag ik of ze langs wil komen. Zo gezegd, zo gedaan.

Korte tongriem en strak lipbandje

De volgende dag komt de lactatiekundige aan in het gezin. Na een korte kennismaking vraagt ze aan de kraamvrouw of we ergens rustig kunnen zitten om te voeden. Daarbij kan ze ook gelijk het mondje inspecteren. Er vallen meteen twee dingen op: een hele strakke tongriem en de bovenlip van de baby trekt wat naar binnen. Dit laatste lijkt op een strak lipbandje. Beide werken de borstvoeding tegen.

De kleine man vraagt ondertussen wel om mama’s melk. Een flinke toeschietreflex zorgt ervoor dat er snel én veel melk uit de borst komt. Hij neemt flinke slokken en is binnen tien minuten helemaal uitgeteld. Bij het laten van een boertje komt er ook weer een flinke golf melk terug. De lactatiekundige vertelt dat dit ook te maken heeft met de korte tongriem en het strakke lipbandje. Niet genoeg vacuüm zorgt immers voor extra lucht dat de baby meezuigt.

Er vallen meteen twee dingen op: een hele strakke tongriem en de bovenlip van de baby trekt wat naar binnen. Dit laatste lijkt op een strak lipbandje.“ Kraamverzorgende Ilse

Het is niet alleen nu vervelend, maar ook op latere leeftijd kunnen de korte tongriem en het strakke lipbandje moeilijkheden geven. Zo heeft het gevolgen voor praten, eten en tandenpoetsen. Daarnaast kan er ook een spleetje tussen de tanden ontstaan. Er moet dus iets aan gedaan worden. Ze vertelt dat een ingreep van enkele seconden de oplossing kan zijn. De lactatiekundige geeft als tip dat er een tandartskliniek is in Groningen, die zeer gespecialiseerd is in alles wat met een electrotoom te maken heeft. Klik hier voor meer informatie over de behandeling.

Aan de ouders de taak om alles rustig te verwerken. Ze praten er nogmaals over met de verloskundige die langskomt. Zij adviseert hetzelfde en ze laat ook wat filmpjes zien van eerder gedane ingrepen. Bovendien vertelt ze dat het ook weleens voorkomt dat het toompje van een baby heel strak kan staan. Dit heb ik nooit geweten! Zo zie je maar waar, als kraamverzorgende blijf je altijd leren.

Ingreep

Het is niet leuk, maar de ingreep moet toch gebeuren. De verloskundige maakt daarom meteen een afspraak voor het gezin. De voeding lijkt met de tepelhoedjes toch iets beter te gaan; de kleine man meldt zich zelf voor de voeding, al is het van korte duur én weer met een golf melk terug. De pijn blijft ook, hoewel het wel iets minder lijkt te worden.

Aan het einde van de kraamweek belt de lactatiekundige om te horen hoe het gaat. Volgens de kraamvrouw gaat het twee stappen vooruit en één achteruit, dus dat is positief nieuws. Na zeven warme en intensieve dagen zit mijn kraamweek er op. Een week met een lach en een traan. De tranen vloeien weer rijkelijk bij het afscheid nemen, maar dit is niet het laatste wat ik van ze hoor: ze houden mij op de hoogte van de ingreep die de volgende dag zal plaatsvinden…

Volgens de kraamvrouw gaat het twee stappen vooruit en één achteruit, dus dat is positief nieuws. Op naar de ingreep!“ Kraamverzorgende Ilse

Op naar de ingreep! Deze vindt één dag na mijn afscheid bij het gezin plaats. Gelukkig verliep deze redelijk vlot en is er gelukkig ook enige verbetering. Verbetering kan soms ook enige tijd op zich laten wachten. Het zuigen aan de borst gaat nu beter, waardoor er ook meer melk in het mondje gaat. Toch is de pijn er nog wel. De moeder voedt nog steeds met een tepelhoedje, maar wil dit in de toekomst ook zonder gaan proberen. Daarnaast wordt er wel een handkolf aangeschaft, zodat de kraamvrouw zelf de kracht kan regelen én zo de spanning van de borsten kan halen. En nu is het afwachten. De tijd zal het leren!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgende Ilse.

Foto’s: Borstvoeding.com

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact met op ons op. We helpen je graag verder.