Een kraamweek met een dubbel gevoel

Kraamverzorgende Ilse mag deze week een gezin ondersteunen waar een tweede kindje is geboren. In haar laatste blog schrijft ze hoe deze week verliep.

Er is een klein meisje geboren

Het is weer tijd voor een nieuwe werkweek en ‘s ochtends gaat mijn telefoon. Er is een klein meisje geboren.

Ik mag aan het werk bij een 2e kindje. Dit keer iets verder rijden maar dat is voor mij eigenlijk geen probleem. Bovendien is het vlak voor de paasdagen en zijn er ook weer andere collega’s vrij. Ik mag dan ook een collega aflossen die er 3 dagen gewerkt heeft.

Ik kijk snel even in het dossier of er nog bijzonderheden zijn en lees daar dat er goede zorg voor de borstvoeding moet zijn omdat er vorige keer heel veel onzekerheid bij kwam kijken….

Na een kennismaking met vader, moeder, grote broer van 2 jaar en oma -want die blijft een weekje logeren bij het gezin- begint de kraamvrouw te vertellen…

Horrorbevalling

De vorige keer heeft ze een naar eigen zeggen ‘horrorbevalling’ gehad en de borstvoeding ging toen heel moeizaam. Heel veel kolven omdat de kleine man niet zo snel op gewicht kwam. De situatie was toen ook heel spannend en de kans was nihil dat de voeding snel en goed op gang zou komen. Dit kwam met name door het vele bloedverlies. De kraamvrouw heeft er toen zo veel energie ingestoken maar helaas lukte het toen niet.

Nu wil ze wel weer graag borstvoeding gaan geven maar niet ten koste van alles dus ze gaat het avontuur in met: “we zien wel hoe het gaat. Het belangrijkste is dat het kleine meisje voeding krijgt op welke manier dan ook…”

Goed aanleggen is prioriteit nummer 1

Ondertussen heeft het kleine meisje honger gekregen. Ik was mijn handen en ga haar in overleg met de ouders verschonen en temperaturen.

Ik help de kraamvrouw met goed aanleggen waarbij de baby een grote hap maakt met boven en onderlip rond de tepel gekruld en de tong onder de tepel. Met masseren en wat compressie aan de borst zien en horen we de kleine meid slokjes nemen. De tepels van de kraamvrouw zijn nog wel gevoelig dus dan is letten op goed aanleggen zeker prioriteit nummer 1.

Ook begint de stuwing op gang te komen dus een stevige bh voor de steun voelt wel zo prettig!

Het ziekenhuis heeft het gezin de opdracht gegeven om na te kolven en dit te geven of 15 cc kunstvoeding te geven. Het gezin kiest voor het laatste.

Ondanks dat de voeding nu op gang begint te komen heeft de kraamvrouw toch haar twijfels… “Wil ik dit wel gezien de onzekerheid van de vorige keer”?“
shutterstock_1736337146
Ilse
Kraamverzorgende

Twijfels

Ondanks dat de voeding nu op gang begint te komen heeft de kraamvrouw toch haar twijfels… “Wil ik dit wel gezien de onzekerheid van de vorige keer”?

We nemen de tijd om alles rustig te bespreken. Het wil helemaal niet zeggen dat de borstvoeding weer op dezelfde manier gaat als de vorige keer. Maar toch twijfels en onzekerheid…

Ik kan het gezin adviezen en hulp bieden maar de knoop doorhakken moeten ze toch zelf doen. Belangrijk is dat zij hun gevoel daarin volgen…

Rust in het gezin

Voor de nacht is het advies starten met de borstvoeding en dan eventueel als aanvulling de flesvoeding.

Maar als ik de volgende dag kom zegt het gezin dat ze nu toch definitief voor kunstvoeding kiezen.

In overleg met de verloskundige besluiten we dan ook acuut de borstvoeding weer af te remmen door de borsten goed strak te binden met een dubbele bh. Ik merk meteen rust bij het gezin!

Moeder heeft voor de rest weinig last van de borsten behalve dat ze flink gestuwd zijn maar verder is ze redelijk mobiel en nemen zij en ook de rest van het gezin ‘s middags lekker een paar uur rust.

De kleine meid doet het super en zit na 3 dagen alweer boven haar geboortegewicht en ook ‘grote’ broer begint aan de situatie te wennen en wil zijn zusje graag kusjes geven en ook papa, mama of oma helpen met het geven van flesjes.

Op dag 8 is het weer tijd om afscheid te nemen. Dit gezin redt het ook wel weer!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina