Een week dubbele zorg op de couveuse afdeling

Het moge duidelijk zijn dat het werk van een kraamverzorgende variërend is. Zo kraamde kraamverzorgende Ilse een week op een couveuse afdeling, waar ze twee baby’s en hun gezinnen ondersteunde. In haar nieuwste blog lees je hoe dat ging.

Een vroeggeboren baby

Van de planning krijg ik te horen dat ik een zorg mag doen op de couveuse afdeling in het ziekenhuis. Wat leuk voor de afwisseling! Wanneer ik bij de couveuse afdeling ben, kom ik al snel in contact met een gezin waarvan de baby vijf weken te vroeg is geboren. De moeder is net ‘ontslagen’ van de kraamafdeling, maar de baby is nog wel opgenomen. De pasgeboren zoon ligt bij zijn mama aan allerlei slangetjes, een neussonde én een infuus voor eventuele medicatie die hij krijgt. Zijn drie jaar oudere broer zit er, samen met zijn oma, trots naar te kijken.

De kleine man heeft wat moeite met zijn voeding en hij wordt nagekeken op een eventuele bacterie. Hierbij onderzoeken ze ook de oorzaak van zijn vroege geboorte. Gelukkig gaat het verder goed met hem; hij krijgt borstvoeding en de voeding gaat elke dag met vijf milliliter omhoog.

Van de planning krijg ik te horen dat ik een zorg mag doen op de couveuse afdeling in het ziekenhuis. Wat leuk voor de afwisseling!“
couveuse1
Ilse
Kraamverzorgende

De baby wordt verzorgd door de verpleging, terwijl ik er vooral ben om voor de moeder te zorgen. De moeder kan verder gewoon haar eigen gang gaan; zo kiest ze ervoor om een nachtje thuis te slapen. Gelukkig hangt er een camera boven het wiegje, zodat de ouders thuis ook hun kleintje kunnen volgen.

Als kraamverzorgende neem ik verschillende taken op me; denk aan controles doen bij de kraamvrouw, het (eventueel) ondersteunen met de voeding en het beantwoorden van vragen wanneer deze er zijn. En verder? Ik regel het eten en drinken voor de moeder en in overleg met de verpleging kan ik ook helpen met het badderen van de baby.

Nog een baby verzorgen

Aan het einde van de dag hoor ik dat ik nog een baby op dezelfde afdeling mag ondersteunen. Ook een jongetje! Deze baby is niet te vroeg geboren, maar verder gaat het wat minder: hij heeft een laag geboortegewicht en er komen niet zulke goede resultaten uit de Apgarscore. De Apgarscore is een test die gedaan wordt in de 1e, 5e en 10e minuut na de geboorte. Dit wordt gedaan door de verloskundige of de gynaecoloog. Uit deze test komt een eerste indruk van de algemene toestand van de baby.

De moeder van de baby komt uit de Filipijnen en ze spreekt Engels, maar de vader spreekt wel ‘gewoon’ Nederlands. Het gezin heeft ook nog een tienjarige dochter. We praten vooral Engels met elkaar, met af en toe wat woorden Nederlands. Bij de moeder doe ik wat controles, waarna het alweer tijd is om borstvoeding te geven. Mama heeft nog niet genoeg melk voor haar zoon, dus we gaan extra kolven.

Verder moet er regelmatig bloed geprikt worden bij de kleine man. Waarom? Er zit een uitzonderlijke bacterie in zijn bloed. Er moet natuurlijk uitgezocht worden welke dit is en waar het vandaan komt. Om te kijken hoe de baby reageert, wordt er enkele dagen gestopt met antibiotica. Bovendien schommelt de hoeveelheid zout in zijn bloed, dus de baby krijgt ook een zoutoplossing bij zijn voeding.

Van de couveuse afdeling naar huis

Naast het zorgen voor de baby zijn er ook wat andere taken die gedaan moeten worden. Zo moet de baby van beide gezinnen worden aangegeven bij de gemeente. Dit moet binnen drie werkdagen na de geboorte gebeuren. Voor de eerste baby ga ik samen met de moeder naar de gemeente en de vader van de andere baby regelt de aangifte zelf.

Wanneer de zorg bij de tweede baby erop zit, mag de eerste baby naar huis. Wat een toeval!“

Na bijna een week mag de tweede baby naar huis, waarna ik nog drie dagen de verzorging bij het gezin thuis doe. Het gezin woont vrij klein, dus vijf uur per dag is genoeg. Het gaat hierbij ook meer om de verzorging van de baby en er komt dus geen huishoudelijk deel bij kijken.

Wanneer de zorg bij de tweede baby erop zit, mag de eerste baby naar huis. Wat een toeval! Hier doe ik ook nog een aantal dagen de zorg in huis. Deze kleine man groeit als kool en hij doet het goed. Zijn voedingen zijn wisselend qua hoeveelheid, maar dat mag ook bij een vroeggeboren baby. Thuis gaat zijn verzorging ook helemaal prima, al helemaal met veel kusjes en knuffels van zijn grote broer.

Na een kraamweek is ook hier de zorg weer klaar. Met een goed gevoel neem ik afscheid!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes, Ilse Zwaan.

Deel deze pagina