Moeders vertellen: het beste advies van mijn kraamverzorgende

Wat zou de kraamweek zijn, zonder de hulp en adviezen van je kraamverzorgende! We vroegen moeders een jaar later wat nog altijd het beste advies is dat zij kregen.

Suzanne: Onze oudste kan zich prima even alleen redden als ik bezig ben met de kleine. Daar leerde ik van mijn kraamverzorgende vertrouwen in te hebben. En inderdaad: mijn dochter kon best even zelf spelen wanneer ik een luiertje moest verschonen of als ik de kleine vent moest voeden. Dat advies werkt ook een jaar later nog prima. Daardoor kan ik de jongste in alle rust naar bed brengen. Heerlijk. Uiteraard gaat het ook weleens een beetje mis. Zo hoorde ik een tijdje terug een hoop gerommel in de keuken, terwijl ik boven mijn zoontje aan het voeden was. Toen ik weer naar beneden kwam, zat mijn dochter apetrots met een waterijsje op de bank! Probeer dan maar eens je lachen in te houden.

Tess: Neem je rust want je hebt het nodig! De kraamverzorgende liet mij elke dag even rusten, terwijl de baby in haar eigen bedje sliep. We spraken af dat zij naar Luna zou gaan als zij zou gaan huilen. Ik heb mijn rust niet altijd genomen en daar had ik dan achteraf spijt van, want er komt zoveel op je af, vooral bij je eerste kindje. Een nieuw dag- en nachtritme, alle nieuwe taken, familie en vrienden die op kraamvisite willen komen. Je hoeft niet te slapen, maar even zonder telefoon of even wat lezen zorgt ook voor rust.

Anneke: Soms moet je de boel de boel laten. De was en schoonmaak lopen niet weg, de eerste prioriteit heeft je baby. Vooral als het even niet lukt, gewoon lekker een dagje met je kleine in bed. Een andere tip die ik van mijn kraamverzorgende kreeg was om witte koolbladeren te gebruiken bij een borstontsteking. Nou had ik gelukkig niet veel problemen met de borstvoeding, maar toen het toch een keer niet goed ging gaven de koolbladeren hele fijne verlichting.

Danielle: ‘Laat die tranen maar stromen hoor, je houdt ze toch niet tegen,’ zei mijn kraamverzorgende. Daar denk ik nog steeds wel eens aan. Hoewel ze toen doelde op de kraamtranen, lijk ik die tegenwoordig nog steeds te hebben als ik weer eens moet huilen om de meest idiote dingen. Dat had ik nooit voordat ik moeder werd. Nu laat ik mijn tranen maar gewoon stromen, wat kan mij het ook schelen. Soms is zo'n potje ongegeneerd janken best lekker.

Heb jij je al aangemeld voor onze kraamzorg?

advies-kraamverzorgende