Als dat maar goed komt...

Kraamverzorgende Ilse komt bij een gezin waarbij de moeder twijfelt of ze wel genoeg voeding heeft. Na 1 keer kolven is ze van haar twijfels af. Hoe? Dat lees je in de laatste blog van Ilse.

Spannend

Het zijn nog jonge ouders die hun 1e kindje hebben gekregen. Een lange aanloop tot de bevalling maar uiteindelijk een vlotte bevalling in het ziekenhuis en nu heerlijk thuis.

De ouders zeggen dat ze het heel fijn vinden dat er iemand komt om ze wat extra te ondersteunen deze week. Ze vinden het allebei ook wel spannend om voor zo’n klein hummeltje te gaan zorgen… De ouders hebben veel vragen en ik zeg dat ze die gerust allemaal mogen stellen. Vragen zoals: “Ik wil borstvoeding geven maar heb ik wel genoeg voeding?” Gelukkig kan ik daar allemaal antwoord op geven. Dat vinden ze wel fijn zo’n wandelende encyclopedie in huis!

De ouders hebben allemaal vragen en ik zeg dat ze die gerust allemaal mogen stellen. Vragen zoals: Ik wil borstvoeding geven maar heb ik wel genoeg voeding?“

Instructies en tips

De kleine meid is net aan voeding toe en papa en ik wassen onze handen en papa gaat zijn kleine meid verschonen en ik geef hem instructies en tips. Dat doet hij al heel goed! De kleine meid mag bij haar mama drinken en ik begeleid haar daarbij. Ze krijgt ook al wat melk want we horen haar af en toe een slok nemen. Dat is een goed teken.

Elke dag gaat de kleine meid in bad. Dit doe ik natuurlijk in overleg met de ouders. Ik kan haar dan 1 keer per dag controleren op haar hele lijfje en om de dag wegen. De eerste keer doe ik haar zelf in bad en geef instructies en uitleg aan de ouders. De dag daarna doet papa het en zo bouwen we het langzaam op, ook voor mama.

Binnen 5 minuten (en dat is heel snel!) zit er al zo’n 50 cc in de fles. Niet teveel kolven dus want dan krijgen we overproductie!“
gekolfde-melk-kraamverzorgende ilse
Ilse
Kraamverzorgende

Grote slokken

Op dag 4 is de kleine meid minimaal afgevallen en horen we haar grote slokken nemen en af en toe verslikt ze zich in de melk die heel snel toeschiet! Mama heeft een handkolf en wil die graag 1 keer proberen om te zien hoe dat werkt. Nou dat werkt super. Binnen 5 minuten (en dat is heel snel!) zit er al zo’n 50 cc in de fles. Niet teveel kolven dus want dan krijgen we overproductie!

Tijdens de stuwing harde volle borsten die ook nog eens flink lekken. Appelstroop kompressen uit de vriezer in een washandje leggen we na de voeding om te koelen op de borsten. En gekneusde witte koolbladeren uit de koelkast op de borsten trekt het vocht eruit zodat de kleine meid beter de tepel kan pakken en ook dit werkt!

Groeit als kool

Op dag 6 zit voor mij de zorg er in dit gezin op. Een collega komt nog 2 dagen om het over te nemen. De ouders pakken langzaam de draad weer op. Ze verzorgen hun kleine meisje super en de kleine meid doet het super en groeit tegen de klippen op. Ruim boven haar geboortegewicht en dat in een paar dagen tijd. Daar hebben ze normaal 2 weken de tijd voor….

Het gaat hier dus heel goed en het vertrouwen begint te groeien….

Deze kraamvogel vliegt weer door…..

Groetjes van kraamverzorgende Ilse zwaan.

Deel deze pagina