Alles in tweevoud

Dubbel voeden, dubbel badderen, dubbel knuffelen. Kraamverzorgende Ilse kraamt bij een tweeling en dus gaat alle zorg in tweevoud. Hoe zo een kraamweek eruit ziet? Dat lees je in haar blog.

Van 2, naar 4

Er is een tweeling geboren en ik word gebeld om de kraamweek te verzorgen. Als ik aanbel doet een trotse papa open, met op zijn arm een klein meisje. Na het feliciteren stap ik binnen, wissel van schoeisel en doe mijn mondkapje op. Binnen zit een trotse mama met haar zoon lekker op de bank.

Ik stel me voor en laat nog even mijn gezicht zien door op afstand mijn mondkapje af te doen. Zo van, ‘dit ben ik’. Dan was ik mijn handen en ga tegenover het gezin zitten om te horen hoe alles is verlopen.

Het gaat goed!

Mama vertelt dat ze met 37 weken is ingeleid om de bevalling op gang te brengen. Vervolgens zijn de kleintjes op de natuurlijke manier, dus zonder kunstverlossing, ter wereld gekomen. Ze deden het meteen al erg goed. Ook waren ze op een prima gewicht, het kleine mannetje is ietsje zwaarder dan zijn kleine zusje. En na een dagje ziekenhuis, mochten ze nu lekker naar huis!

Om en om krijgen de kindjes borst- en flesvoeding, zodat papa en mama allebei tegelijkertijd hun hummeltjes kunnen voeden. Mama voelt zich wel wat ‘brak’ en vindt de borstvoeding ook wel een hele onderneming.

Gelijk opgaan als tweeling

Ik overleg met de ouders wat ze prettig vinden en of er eventueel nog wensen zijn wat betreft de zorg. Ze willen vooral veel leren wat betreft de verzorging van hun twee spruiten. En ook gelijk opgaan wat betreft de voedingen, dus als de een wakker is, de ander ook wakker maken. Verder wensen ze een gezellige week, die waarschijnlijk vooral erg rustig zal zijn nu er geen kraamvisite mag komen in deze coronatijd.

Dan wordt de kleine man als eerste wakker. Het gezin heeft een verschoningstafel in de kamer staan, dus dat is super handig. Na het verschonen - wat hij niet zo geweldig vindt -, leggen we hem terug bij mama waar hij zo aan de borst mag. Dan is het kleine meisje aan de beurt en na het verschonen krijgt zij een flesje met voeding. Tegelijkertijd gaan ze aan de gang met drinken. Het geven van de borstvoeding is af en toe nog wat lastig, maar uiteindelijk ligt het kleine mannetje heerlijk te drinken.

Ik overleg of er nog wensen zijn wat betreft de zorg, papa en mama willen vooral veel leren.
foto-tweeling-joe-en-evi-januari-1
Kraamverzorgende Ilse

Elk een eigen kraamdossier

Na de voeding blijven de twee kleintjes bij mij beneden in de box, zodat papa en mama een uurtje kunnen proberen te slapen. In de tussentijd zet ik de robotstofzuiger aan en werk de administratie bij, want ook die gaat in tweevoud. Elk kindje zijn/haar eigen kraamdossier. Als ze wat onrustig zijn, pak ik ze even bij mij op schoot om ze rustig te krijgen.

Voor de nacht zijn de ledikantjes voor de kleintjes nog wel heel groot, dus zetten we stoelen elk aan een kant van het bed met daarop veilig de kinderwagenbakken. Dit is een prima oplossing! (In de loop van de week plaatsen we twee wiegjes, die oma nog had staan.) Daarna opnieuw een voedingsmoment, instructies voor de nacht en zeg ik het gezin tot morgen.

Een roerige nacht

Als ik de volgende ochtend binnenstap, tref ik papa en mama hangend in de kussens aan. Elk met de benen opgetrokken en ieder met een baby erop. Het was een roerige nacht, de kindjes wilden alleen maar op de borst slapen. Ook de borstvoeding lukte niet, mama wordt er onzeker van.

Papa en mama overwegen om de kindjes enkel flesvoeding te gaan geven. Ze hebben deze beslissing uitvoerig besproken, het zou ze rust geven. Ze vragen wat ik ervan vind. Ik denk mee, maar geef geen adviezen. Uiteindelijk besluiten de ouders om door te gaan met flesvoeding.

Teamwork!

Elke 3 uur verschonen, temperaturen en voeden we. Allebei de baby’s een flesje en papa en mama wisselen per baby af. Wat een teamwork! Het allereerste badje doen we even na elkaar om de kleintjes even goed te kunnen wassen en dan vooral de haartjes waar nog wat bloed in zit.

Het volgende badje leggen we twee commodekussens klaar en kunnen papa en mama tegelijkertijd aan de gang en leggen we de baby’s samen in het badje. Ze vinden het heerlijk en ook papa en mama genieten! Halverwege de week laten we ze ook nog om en om douchen met papa, ook dit vinden ze heerlijk!

De kleintjes doen het goed, ze groeien, houden zich met behulp van een kruik op temperatuur. Ook de gehoortest en de hielprik in tweevoud gaat snel en is goed.

De zorg van de twee kleintjes regelen papa en mama steeds meer zelf en ik kijk toe of geef wat adviezen. Langzaam went het en gaan ook de nachten veel beter. Na een paar nachtjes is ook het hondenvriendje weer thuis. Hij snuffelt en likt de twee kleintjes en hun luiers als hij erbij kan. Als ze in de box liggen komt hij ook nog even kijken.

Ik regel tussendoor de andere dingen wat betreft de huishouding. Was hebben we volop en nieuwe spullen komen in tweevoud binnen. De week vliegt om en ook al ben ik er bijna 10 uur op een dag, het gaat erg snel! Op de 10e dag gaan papa en mama alles weer zelf regelen, een goed team. En als ze samen voor het eerst met de kinderwagen op pad gaan, zwaai ik het gezin uit!

Deze kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes van kraamverzorgster Ilse Zwaan

Deel deze pagina