Alle zeilen bijzetten

Stille ondervoeding, dit gezin kreeg er bij hun eerste kindje mee te maken. Kraamverzorgende Ilse is extra alert wanneer ze bij het tweede kindje komt kramen. Een kraamweek waarbij ze 'alle zeilen bijzet'.

Toen: ondervoeding van een kindje

Twee jaar geleden mocht ik voor het eerst kramen in dit gezin. In het begin van de kraamweek ging het erg goed, maar al snel kampte de baby met ondergewicht en andere kwaaltjes. Er was sprake van stille ondervoeding. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen met de kleine meid, maar de kans dat dit ook bij een tweede kindje kon gebeuren was aanwezig.

Nu: twee jaar later

Omdat ik het gezin en de situatie ken, mag ik ook bij hun tweede kindje komen kramen. Ondanks de eerdere ervaring, wil de kraamvrouw graag weer borstvoeding geven. In overleg met de verloskundige besluiten we om eerder te gaan bijvoeden. Zo hoeven we eventuele ondervoeding niet nog een keer mee te maken.

Helaas gaat het geven van borstvoeding toch niet helemaal zoals het hoort. De ene dag gaat het goed, maar de volgende dag drinkt de baby minder goed. Hij is misselijk en wil niet aan de borst. De kleine man is inmiddels 8% van zijn geboortegewicht afgevallen. Bovendien zijn zijn plasluiers nog niet voldoende vol. In overleg met het gezin en de verloskundige wordt een lactatiekundige ingeschakeld.

Hulp van een lactatiekundige

Een lactatiekundige kan ingeschakeld worden wanneer er vragen en/of problemen ontstaan (en blijven) met het geven van borstvoeding. Via onze klantenservice regelen we een lactatiekundige voor het gezin.

De volgende dag belt lactatiekundige Lida op om een afspraak te maken voor diezelfde ochtend. Wat een service!“
alle zeilen bijzetten
Ilse
Kraamverzorgende

Eerst kijken we of de verzekering van het gezin dit vergoedt. Dit is niet het geval. Gelukkig is er een tweede optie. We besluiten lid te worden van de ledenvereniging, waardoor we een gratis consult van een lactatiekundige kunnen krijgen. De volgende dag belt lactatiekundige Lida op om een afspraak te maken voor diezelfde ochtend. Wat een service!

Tips van de lactatiekundige

Lactatiekundige Lida komt net binnen wanneer de kleine man hongerig is. Na een voorstelrondje vertelt Lida wat ze gaat doen. Ze begint met de inspectie van zijn mondje. Zuigt hij niet goed of zijn de tongriem en lipbandjes te kort? Uit de inspectie blijkt dat hij een iets beperkte bewegingsvrijheid van zijn tong heeft. Dit hoeft niet per se in de weg te zitten tijdens het drinken.

Lida geeft als tip om compressie te geven. Dit is het licht drukken op de borst. Als mama dit doet, zien we meteen resultaat. Hij gaat meteen sneller drinken!“
alle zeilen bijzetten2
Ilse
Kraamverzorgende

Na de inspectie wordt het mannetje bij zijn mama aan de borst gelegd. De toeschietreflex van de melk blijkt 3 tot 5 minuten langer dan normaal te duren. Hierdoor wordt hij ongeduldig of valt in slaap. De verloskundige gaf al oxytocine neusspray als tip. Hiermee kan het toeschietreflex worden opgewekt. Lida geeft als tip om compressie te geven. Dit is het licht drukken op de borst. Als mama dit doet, zien we meteen resultaat. Hij gaat meteen sneller drinken!

Lida heeft nog meer tips. Het flesje moet op de zij gegeven worden, net alsof de baby aan de borst drinkt. Op die manier moet hij ervoor werken in plaats van alleen maar te hoeven slikken. Daarnaast vertelt Lida dat kindjes vaak gebalde vuistjes hebben. Wanneer de baby dit heeft, met het duimpje aan de binnenkant, wijst dit op een te kort tongriempje. Ten slotte helpt het drinken van borstvoedingsthee van Weleda. Deze tip kreeg ik van een collega. Let hierbij wel op dat je niet meer dan 3 koppen per dag drinkt. Zo voorkom je een overproductie van melk.

Vertrouwen groeit

De tips werken wonderbaarlijk goed. Als de baby met hoofd en schouders op een lijn tegen de buik van de moeder ligt, zien en horen we hem goede zuigbewegingen maken. Wel blijkt dat hij een ‘luie drinker’, of vriendelijk gezegd een ‘lang-genietende’ baby is. Daar is natuurlijk niks mis mee! Bovendien drinkt hij zonder tepelhoedje. Hij krijgt zijn bijvoeding om ook het vertrouwen te hebben dat hij echt genoeg krijgt.

De tips werken wonderbaarlijk goed. Het vertrouwen groeit met de dag!“
alle zeilen bijzetten3
Ilse
Kraamverzorgende

Hij groeit rustig aan, maar het werkt! Het vertrouwen groeit met de dag. Na de kraamweek neem ik afscheid van een mooi gezin dat het gaat redden met de verzorging van hun kinderen!

Deze Kraamvogel vliegt weer door…

Groetjes, Ilse Zwaan

Deel deze pagina