2 stappen vooruit, 1 achteruit…

Kraamverzorgende Ilse kraamt deze week bij een gezin waar een eerste kindje is geboren. Het kleine mannetje is wat gelig en bij mama drinken kost hem veel energie. Gelukkig neemt Ilse na 10 dagen met een heel goed gevoel afscheid van het gezin. Lees je weer mee?

Toeval

Het is weer tijd voor een nieuwe werkweek en meteen de volgende ochtend gaat mijn telefoon. Ik mag naar een gezin waar een 1e kindje geboren is. De straat waar het gezin woont, komt me wel erg bekend voor. En inderdaad, 5 maanden terug werkte ik nog bij de buren. Wat een toeval! Als ik een half uurtje later bij het gezin aanbel doet er een trotse vader open. Een trotse mama zit aan de tafel en een klein mannetje ligt in een omslagdoek in de box te slapen.

Rustig aan doen

Na een korte kennismaking vertelt het gezin hun verhaal van de bevalling. De kraamvrouw heeft veel bloed verloren en moet rustig aan doen. De borstvoeding vindt ze nog wat lastig en wil daar graag bij geholpen worden. Van mijn collega lees ik een korte overdracht in ons systeem en zij heeft nog een overdracht naar de verloskundige gedaan omdat ze niet meer terug komt in het gezin…Oké, de verloskundige weet er van dus die zal vandaag nog wel een keer langskomen. In de kraamweek komen die meestal om de dag even langs tenzij het noodzakelijker is om vaker te komen. We kunnen ze ten allen tijde bellen.

Gele kleur

Papa heeft online een afspraak bij de gemeente gemaakt en gaat op pad om zijn zoon aan te geven. We doen de kleine man daarom iets later in bad zodat hij daar ook bij kan zijn.

De baby is wel wat geel. Dit zijn de meeste baby’s in de kraamweek en dat gaat meestal na een week weer weg en door veel poepen en plassen. Zo werkt een baby de gele kleur het lijfje weer uit. Luier verschonen vindt hij niet zo leuk en dan laat hij flink van zich horen! Dat is een goed teken: hij is nog alert, want dat is ook belangrijk als kindjes wat geel zien. Hoe geel maakt deels uit, maar het is vooral van belang dat ze alert en niet suf zijn.

Warm

Voor het in bad gaan temperatuur en weeg ik de baby. Zijn temp is goed, het is erg warm deze week dus dit houden we nu extra in de gaten! Zijn gewicht is wel gedaald dus het beleid bijvoeden wat de verloskundige gezegd heeft kunnen we doorzetten.

Bij mama aan de borst drinken kost de kleine man veel energie en om hem toch zijn voeding te geven laat ik hem tijdens het uit de borst drinken met een slangetje via zijn mondhoek wat kunstvoeding meedrinken.

Bijvoeden

Dit gaat goed en ook is er inmiddels een kolf in huis waar we mee aan de slag gaan om de productie op gang te krijgen. Het is namelijk zo dat bij veel bloedverlies van de kraamvrouw het lichaam eerst gaat zorgen voor het herstel en daarna pas zorgt voor de borstvoeding. Bijvoeding is dus noodzakelijk, hetzij borst- of kunstvoeding.

Kolven kost ook best tijd en daarom zetten we als de kleine man aan het drinken is de kolf aan de andere kant op de andere borst. Zo loopt de andere borst niet voor niks. Het tekort vullen we aan met kunstvoeding.

Ondertussen kunnen mama en papa wel heerlijk genieten van hun kleine man en beginnen ze langzaam een ritme te vinden tussen de voedingen, visite en rusttijden door.“

Ritme

De kleine man is inmiddels zo'n 9% afgevallen en wat we ook doen zo veel mogelijk voeding geven als hij erom vraagt en ook omdat het warm is veel aanleggen, hij komt geen gram aan en blijft 5 dagen op hetzelfde gewicht. Heel jammer en ook de verloskundige staat voor een raadsel. Intussen poept en plast hij wel als een reiger en ook zijn geligheid neemt langzaam af. Dus dat is een goed teken!

Ondertussen kunnen mama en papa wel heerlijk genieten van hun kleine man en beginnen ze langzaam een ritme te vinden tussen de voedingen, visite en rusttijden door.

Gevoel

De verschillende adviezen van de professionals vinden ze wel wat lastig en ik geef hen dan ook het advies om hun gevoel te volgen dan doen ze het beste voor hun kind! De adviezen zijn dan wel goed bedoeld maar brengen veel onrust en kraamtranen met zich mee!

Om de rust nog meer te bewaken besluiten we toch in overleg met de verloskundige wat extra uren en dagen bij te indiceren. En elke dag gaan we 2 stappen voor en 1 achteruit en elke dag is anders.

Dit vindt het gezin wel fijn en het helpt zeker om een eigen ritme op te bouwen en op dag 10 neem ik met een goed gevoel afscheid.

Deze mama en papa gaan het wel redden met hun zoon!

De kraamvogel vliegt weer door….

Groetjes van kraamverzorgende Ilse Zwaan.

Deel deze pagina